dissabte, 24 de desembre de 2011

CURSA DE S'È

La cursa de s'È és una de les curses més tradicionals de Mallorca. Es celebra el 26 de Desembre, dia de Sant Esteve, i enguany arriba a la vint-i-tresena edició. Com mana la tradició, el dia de la Segona festa toca aixecar-se i anar a córrer per així païr els excessos del dinar de Nadal i poder tornar a cometre'ls en el dinar de Sant Esteve.

Rep el seu nom d'una particularitat dialèctica dels tres pobles per on transcorre. Binissalem, Lloseta i Alaró comparteixen la pronunciació amb "e" oberta /ε/  de les "e" tòniques, allà a on a pràcticament la resta de Mallorca pronunciam una "e" neutre /ə/. Per exemple, a les paraules "perquè", "ceba" o "Lloseta", allà on la majoria pronunciaríem perquə, cəba i Llosəta, allà pronuncien perquε, cεba i Lloseta.

Enguany hi ha una novetat molt important. Des de sempre, o almenys des de que jo recordi, cada any la cursa comença a un poble, passa per un altre i acaba al tercer. L'any següent comença a on va acabar l'anterior, passa pel que va començar i acaba a l'altre, i així s'anava fent de forma rotatòria any rera any. La cursa solia tenir uns 12-13Km en funció del lloc de sortida i arribada.
Però enguany, per primer any, la cursa començarà i acabarà a Binissalem, passant lògicament pels altres pobles. Imagino que a partir d'ara cada any es farà la sortida i arribada a un poble diferent, però desconec els motius pel que s'ha fet aquest canvi. Això si, el que implica és que enguany la cursa  té 16'2 Km.

Com abans comentava, la cursa és de les més tradicionals de l'illa, i sol comptar amb la presència d'atletes destacats de l'atletisme balear, i també algun de fora. Així, l'any passat el guanyador fou l'andorrà Toni Bernadó, igual que a 2009 i 3r classificat el 2008. En dones la guanyadora fou l'ex medalla olímpica i 5 vegades campiona del món en mountain bike, Marga Fullana,, també guanyadora a 2009.
En les primeres posicions aquests darrers anys sempre s'ha pogut veure al mític i incombustible ultrafondista pobler Miquel Capó (2n als Monegros enguany després de "deixar-se" avançar davant la meta); i el manacorí Guillem Duran, una de les promeses de l'atletisme balear, de 22 anys, guanyador el 2008.
Unaltre presència destacada en alguna edició ha estat les del solleric Tòfol Castanyer, campió del món de curses de muntanya a 2010.
Veurem quin participa enguany i qui és el guanyador.

Per la meva part, arribo bastant tocat a la cursa. A l'igual que després de la marató de Calvià a 2010, després de la de Costa Daurada enguany m'he quedat amb unes molèsties al bessó dret, que sobretot me venen quan li foto canya i forço el ritme, i que m'impedeixen estar còmode. I a més, també noto com si me faltés la força als quàdriceps. Tot això només me passa quan intento fer entrenaments durs, si només vaig a rodar puc anar tirant bé. Potser hauria d'haver descansat més temps després de la marató...
Per això, i també per motius de sopars i altres, en aquestes darreres setmanes el quilometratge ha estat més que escàs, i si fa 3 setmanes vaig arribar als 70Km, la penúltima només en vaig fer 40 i aquesta darrera la despediré sense arribar a 30.
Esperem que les coses comencin a millorar, que m'agradaria poder córrer a tope sa cursa de s'È, i intentar baixar de 37' a la Cursa dels Nassos.

Salut, Km i Bon Nadal a tots!

2 comentaris:

Joan Castellà ha dit...

Una cursa amb molta gent de nivell , molt bona entrada .

Pere Reus Moyà ha dit...

Hola gracies pel teus comentaris sobre la cursa.
Nomes dir que el motiu de començar i acabar al
Mateix poble es per comoditat dels corredors de no haver de deixar un cotxe al poble d'arribada i sortida. També facilita la tasca organitzativa, que amb la participacio actual , no es gens sencilla. Una salutació.
Pedro Reus