dilluns, 14 de novembre de 2011

MARATÓ COSTA DAURADA. LA CRÒNICA

Bé, ja ha passat un dia i ja he pogut fer una mica de reflexió, a banda d'entrar a algun foro i intentar enterar-me del que realment va passar ahir en aquesta marató amb els quilómetres. Però començaré per relatar el que vaig viure jo. Probablement em faré llarg i pesat, així que el que li faci mandra haver-ho de llegir tot, dir que al final la marca ha estat 3:04'44'', però pel que es veu fins i tot la distància s'ha quedat curta, així que ni tan sols la tendré en compte. És així de trist, però he estat 3 mesos i mig preparant aquest objectiu, per acabar amb la sensació de que no ha servit de res... Però anem a començar!

PREPARATIUS:
Dissabte me'n vaig cap a Salou, on tenc amics que hi viuen. A les 12 al llit, però costa adormir-se, cosa normal ja que sempre em costa i amb els nervis pre-marató encara més.
A les 6:30 en peu, esmorzar i preparar les coses. Cap a Port Aventura i a les 9 preparat per sortir. Primers problemes, quan tota la gent està preparada anuncien que no pot es pot donar la sortida perquè hi ha obstacles en el recorregut. 30 minuts d'espera, que tampoc se'm fan molt llargs, tot i que fa sol que pica una mica. Però jo tenc en ment que arribo ben preparat... Al final es dona la sortida.

SORTIDA: La sortida lamentable, com passa habitualment, no entenc com la gent pot tenir tan poc respecte i posar-se on li dona la gana. I a més si hi havia hagut una falsa sortida, tornar-se a col·locar encara ho dificulta més... Jo normalment miro la classificació de l'any anterior, calculo quin puc quedar i em col·loco en conseqüència. Però res, que els primers 500 metres he d'anar avançant a gent que deu anar a 5'30 el Km...

PRIMERS KM: ESTRANYESA.
Entre avançaments i tal no veig el pas pel 1r Km, però pas pel 2n a 7'40''. No ho entenc, perquè no tenc la sensació d'anar tan ràpid... Els primers Km van caient tots per sota de 4'00'' i no em quadra res. Pas pel Km5 amb 19'33. He fet grupet amb unaltre corredor, el Manuel, i anam tirant els 2. Cap dels dos porta GPS per poder saber si els punts són més o menys correctes. Ell porta pulsómetre i corre en base a pulsacions, però jo, que sempre corro intentant mantenir un ritme regular i basant-me amb els punts quilomètrics, ESTIC FET UN LIO.

KM 5-12: ESTABILITAT
En tots aquests quilómetres, i fiant-me de que la distància fos la correcte, vaig mantenint un ritme en torn a 4'10''/Km. Sé que alguna cosa estranya ha passat en els primers Km, però prefereix no pensar-hi i sé que porto un matalàs de molts segons...

KM 12-20: CONTRA EL VENT
A l'arribada a Cambrils, mitja volta i a tornar cap a Port Aventura. Aquí comença a bufar el vent en contra i la cosa es fa difícil. Durant 5Km anam lluitant el meu company i jo contra aquest vent. Cap al Km17 ens agafa un grup de 9 integrants i la cosa es suavitza una mica. El pas pel Km 20 és amb 1:22'00''. Si això és cert, he anat a 4'06'', bastant més ràpid del que volia, però jo em trobo bé.

KM 20-23: DESCONCERT
El Km 21 no apareix per enlloc. Jo estic dins el grup pensant en altres coses, però de sobte ens acostam a la sortida de nou i portam 1:30'. A la sortida amb 1:30?? Abans de la sortida i a la web també ho posa, havien dit clarament que eren 2 voltes iguals. Com pot ser que estigui passant la mitja per sobre 1:30'?? No entenc res, i els corredors del meu voltant tampoc. Un d'ells feia de llebre d'unaltre i es retira, altres s'havien quedat i en aquell moment erem 3 corredors... En aquest moment em poso molt nerviós. El cop moral que m'han pegat és bestial, perquè no entenc com puc haver passat la mitja per sobre 1:30' quan havia tengut la situació controlada tot el temps... I aquí llenço les meves escases possibilitats de baixar de 3hores, perquè amb els nervis i la ràbia que sento en aquests moments, augmento el ritme i me'n vaig sol cap endavant.
Pas pel Km 22 i ni marco el lap de lo enfadat que estic, i ja quan pas pel Km 23 marco 1:38'39'', per un suposat parcial de 16'38''!!!!! en 3Km. QUE ALGÚ M'HO EXPLIQUI PER FAVOR!!

KM 23-32: QUÈ NO FER EN UNA MARATÓ
Com he dit abans, cap al Km 22 és quan se'm va el cap i començo a cavar la meva tomba. En aquell moment assumeixo que si a la primera volta del 20 al final he trigat uns 8 minuts, a la segona volta passarà el mateix, així que he de començar a guanyar segons al cronòmetre i començo a córrer més ràpid. La veritat és que si hagués mantingut el cap fred i hagués seguit mantenint el ritme no sé el que hauria passat. Però aixó mai ho sabré. La qüestió és que començo a passar els Km entre 3'50''-3'55'' (clar que això és fals com s'ha vist en la primera part). Així vaig passant Km.
Pel meu cap comencen a passar diferent possibilitats. Fins i tot em plantejo retirar-me, plantejar-m'ho com una tirada llarga i tornar-ho a provar en un mes. Però jo havia vengut amb una intenció i he de provar-ho. Començo a tenir algun avis de rampa i ja veig que el final serà un infern, noto que el ritme baixa una mica, però la ràbia em fa seguir tirant endavant...

KM 33-40: EL MUR
L'arribada a Cambrils, amb el gir i tornar-se a trobar el vent de front suposa un cop moral molt fort. Durant 2 Km baixo el ritme però encara és decent, i m'avança el corredor que havia deixat just passada la mitja, que anava amb un company que li feia de llebre. Què hauria passat si m'hagués quedat amb ell enlloc de canviar el ritme com un boig??
Cap al Km 35 vaig mort, les cames no em responen. Sé que el final se'm farà etern. Sort que n'Albert, un amic meu que havia vengut a veure'm i que havia fet abans la cursa de 10Km, està per allà per donar-me ànims. Li dic que m'acompanyi una estona i així vaig tirant cap endavant com puc. Cada Km em costa més que l'anterior i les cames només em demanen que em pari. De ben segur que si n'Albert no hagués vengut amb mi, m'hagués parat molts més cops del que ho vaig fer, perquè en aquests moments només tenc pensaments negatius... Però de moment segueixo tirant i vaig fent els Km sense arribar als sobre 4'45'' o una mica més.
Durant aquest Km em van passant corredors, uns 10 calculo, però jo fins i tot n'avanço a 2. M'avança l'altre corredor que he deixat just després de la mitja. Ell, a l'igual que l'altre, també baixarà de les 3 hores... I just després m'avança la llebre de 3h, tot i que ja feia temps que tenia clar que avui no seria el dia.

KM 40-FINAL: RAMPES
Si he seguit corrent i no m'he parat ha estat sobretot pel meu amic que m'està acompanyant, però també perquè en principi encara tenc alguna opció d'almenys millorar marca. Però penso que si al final el darrer Km val per 2 (com ha passat a la mitja), aquesta opció també s'està esvaint...
I just en una petita pujada hi ha el Km 40, moment en el que he de parar i pujar un tros caminant, perquè noto que els isquios estan a punt, a punt de pujar-se. Quan estic arribant a dalt continuo corrent, i al cap d'una estona veig el Km 20 maleït. Allà hi ha una zona on en la 1a volta ens havien desviat i en aquesta ens fan seguir recte. Incomprensible, però en aquests moments només estic pensant en arribar com sigui. Del Km 41 ni rastre, de fet ja veig l'inici de la baixada al final de la qual hi ha la meta. He de parar de nou perquè els isquios i ara també els bessons estan a punt de pujar-se. Em passa un corredor més, i després torno a posar-me en marxa.
Vaig acostant-me a la meta amb l'alivi de per fi acabar, però també trist per no haver pogut aconseguir l'objectiu, i amb la cara de NO HA POGUT SER. En la darrera recte de 50 metres, ja a la catifa, se'm pugen els bessons i ni tan sols puc entrar corrent com déu mana, però no paro fins haver passat la meta, i aquí s'acaba el meu somni que al final ha estat un malson...

PRIMERES CONCLUSIONS:
Què m'ha passat en aquesta marató??

Ja vaig dir que quan les coses no van bé sempre és l'hora de treure el llibre d'excuses.
Calor?? Hi ha gent que diu que n'ha fet. Val que feia sol, però jo la veritat no l'he notat massa.
Vent?? Aquest si. A la recta de Cambrils cap a Port Aventura era fortet, de cara, i molestava prou. Però suposo que en l'altre direcció m'empenyia, tot i que jo no ho notava.
Rampes?? Probablement tenc un problema estructural amb les rampes, el meu cos n'és propens (com em diu el fisio, no tenc cos per córrer fons, però jo m'hi he empenyat, jeje!). Però altres factors hi poden influir, com una preparació insuficient per falta de Km; potser hauria d'haver menjat més fruita abans de la cursa; mals avituallaments... Perquè el tema dels avituallaments és unaltre punt que se les porta. A la pàgina web n'hi havien més d'anunciats dels que finalment hi havia. Mal col·locats. Dels fruits secs anunciats ni rastre, i diria que plàtans tampoc, només taronja. El powerade en un got petitíssim de cartró, que la meitat es queia...
Sobre el tema de les rampes n'he de pensar bé i extreure conclusions, però ara, un dia després no tenc massa ganes de pensar-hi.

I què ha passat en aquesta marató??
Doncs ni idea, però com he dit, he entrat a foros i hi ha molta gent que està igual. Lo dels punts quilomètrics ha estat lamentable, i a la gent que correm basant-nos molt en això per mantenir el ritme ens ha fet molt mal.
A més, les senyals quilomètriques estavan col·locades al mateix lloc on estava pintat al terra el número de Km, així que ni tan sols és que algú els hagi pogut moure o col·locar malament.
Val que pot haver un quilómetre més curt i unaltre més llarg, i petits errors com aquests són habituals, però no pot ser que vagis fent quilómetres i de sobte necessitis 8 minuts per fer-ne un. Això no pot ser, em va semblar surrealista i no crec que sigui acceptable.
Vaig decidir fer aquesta marató després d'entrar a foros i veure opinions de que per ser la primera edició havia estat molt ben organitzada. Però en aquesta 2a edició ha estat un absolut desastre! I veig que no som l'únic que ho opina.
El retard de la sortida no m'importa massa, és una cosa que pot passar a qualsevol cursa d'aquestes.
El tema dels avituallaments ja em molesta més, sobretot perquè ho anuncien a la web i després no ho compleixen.
Però lo del quilometratge... El que em fa ràbia és que no sé el que hauria passat si les coses haguessin estat ben montades. Estic segur que hagués tengut molt difícil igualment baixar de les 3 hores, però sabria que si no ho hagués aconseguit hauria estat per culpa únicament meva, per no haver tengut les forces. Ara tot el que ha passat em deixa un regust de boca molt amarg...
Ah, i al final sembla pel que diuen altres corredors que al GPS els hi va marcar poc menys de 42Km, així que ni tan sols la marca que vaig fer té cap validesa, i per mi, serà com si mai hagués corregut aquesta marató. Per això encara la sensació és pitjor, i és com haver tirar 3 mesos de preparació al fems...


Però bé, ara toca descansar. 2 setmanetes sense anar a córrer, que les tenc ben merescudes. També tocarà pensar en el meu tema endèmic, que són les meves rampes. I intentar treure conclusions de tot el que ha passat. I sé que durant aquests 3 mesos he millorat molt, he crescut com atleta i he baixat molt la meva marca en mitja marató, que no he de ser tan negatiu!!
Encara no tenc clar de quan ni on ho tornaré a provar, però tenc clar que ho tornaré a intentar.
Però a la Marató de Costa Daurada crec que no m'hi tornaran a veure mai més...

També vull agraïr a tots els que seguiu el blog els vostres ànims. Esper que voltros aconseguiu els vostres objectius!!

Salut i Km!!

12 comentaris:

Francesc ha dit...

Ostres, deu ni do amb la organització d'aquesta marató, em deixes de pedra. Són coses imperdonables, que pensin en els mesos que una persona porta preparant-se a consciència un objectiu, el que es paga, ... i que et trobis amb això.
D'altra banda, una marató no perdona i s'ha de tenir el cap molt fred, sino s'acaba pagant. Però vaja, de tot se n'apren.
Ara a descansar i pensa que tot això que has entrenat no t'ho treu ningú, és feina que ja tens per a un futur.
I repeteixo, enhorabona igualment, tot i que tu no ho vulguis veure així , :-).

Carles Aguilar ha dit...

No he estat mai en aquest Marató, però lamentablement hi han precedents no massa llunyans on també s'ha produït aquesta mena de disbauxa... Em sembla lamentable el que expliques, es molt poc professional que passin aquestes coses quan cada corredor paga per una inscripció i coma mínim el que s'espera es que la organització faci bé la seva feina...
Per la teva banda,malgrat que no has aconseguit la teva marca, home.. Mira-ho en pla positiu..!! 3:04:44 es un crono que no està a l'abast de tothom..!! A la propera segur que ho aconsegueixes..!!

Joan Castellà ha dit...

Deunidó quantes coses que t´han passat . He de dir que la Marató de per si es molt injusta , ja que es necessita molta preparació , i al dia de la cursa una molèstia ho unes rampes t´ho foten tot enlaire , i si fa vent i una mala organització tot suma .
Res com he dit abans ets a temps a fer-ne un altre aquesta temporada.

Pere ha dit...

Vaja putades... Sa veritat que per lo que expliques estava molt mal montada! Jo crec que amb ses condicions adecuades baixes de ses 3 hores! i com en Joan Castellà et diu, jo també pens... Perquè no et plantetjes fer-ne una altre? alomillor sa de calvià?

Venga, me sap greuu,ànims! Salut i km!

Guillem ha dit...

Pere, idò si, vaja putades, però ara ja està fet. Calvià me queda massa a prop, i a part la data no me va bé, així que en tot cas ja haurà de ser pel 2012.

Joan, probablement la primera opció serà provar a Març a Barcelona, però m'apunto l'opció Empúries com unaltre possibilitat.

Carles i Francesc, lo de l'organització cada cop em sembla més lamentable, i l'opinió és generalitzada pel que veig al foro de corredors.cat. De totes maneres, teniu raó amb el pas dels dies hauré de valorar la marca, que és més que digne, i el fet que no em vaig retirar.
Però tants mesos i tant esforç perquè passi això... fa mal

claude ha dit...

Hola Guillem,
Soy Claude, el chico del cartel de 2h54...
Me ha gustado tu crónica!!!
Estaba contigo cuando pasamos por meta en el km21, y la verdad, no entendí tu acceleración... yo hacia 3 km que no veia los puntos km y no me di cuenta de nada, hasta llegar al km 22 y , cómo tu, no entendí nada. De tener mas de 1mn de margen, pasaba a tener "deficit" hasta el punto que pregunté a un chico por el tiempo que llevabamos corriendo porque pensé que mi reloj se habia vuelto loco por un momento !!!
Cómo tu, me ha descolocado totalmente peró como llevaba km con malas sensasiones, me retiré en el km26 pensando en la maratón de Castellón.

En fin, ha sido un placer conocerte.
Si quieres lEer sobre nosotros, tenemos un foro en atletesaltafulla.com

Guillem ha dit...

Claude, mi aceleración no la entendí ni yo, jaja!
Cuando pasé por la supuesta media y vi que iba con 1:30'35'' me puse nervioso y se me fue la cabeza, porque si la 2a vuelta era igual como habían dicho, iba con mucho retraso. Y cuando vi el Km22 aún forcé más... Yo tampoco entendía nada, aunque al principio ya me había parecido muy raro ir tan cómodo...
He calculado según los Fore de la gente que escribe en los foros, que en ese momento pasamos la media sobre 1:29 rascados, así que yo iba más o menos en tiempo, pero mira, se me fue la olla!!

Hiciste bien retirándote, a ver si en Castellón con una organización decente y mejor tiempo, puedes conseguir tu objetivo.

Encantado de conocerte también! He entrado en vuestro foro y me iré pasando, que veo que tenéis un buen grupo!

Mucha suerte!

Raúl Muñoz ha dit...

És una llàstima, Guillem. L'esforç, el treball, les hores d'entrenament. Però també se n'aprèn d'això.
El desgavell quilomètric et va ofuscar, però pensa que si haguessis mantingut el ritme, molt probablement estaríem parlant d'una altra marca. Estaries enfadat igualment, però amb una marató propera a les 3 hores. Fins i tot potser les rampes no haguessin vingut...

Extreu les coses positives. Tens un nivell molt alt i l'has millorat. Es tracta de perseverar i buscar aquella competició que t'ompli. Segur que ho aconseguiràs!

Una abraçada.

Ramon Canals ha dit...

Hola, jo la córrer l'any passat i vaig quedar molt content corrent en 2h52'38". Aquest any portava més kilòmetres a les cames i feia 3 setmanes havia fet 50km pista, passant la Marató en 2h55'20".
Quin ha estat el resultat de la meva 2ª Marató Costa Daurada??? Doncs com tu dius... accelerades i frenades constants per acabar punxant al kilòmetre 31 (rampa al quadriceps) i acabant fent 6 o 7 parades per fer 2h55'54".
Patètic... Volia acostar-me a 2h48" i vaig fer pitjor temps que fa 3 setmanes fent 8 kilòmetres més!!! I amb molt pitjors sensacions!!!
L'any que bé NO repeteixo...

Sebas Guim ha dit...

Hola Guillem!!!
Enhorabona per la nova marca en marató. Lamento que no hagis pogut satisfer el teu objectiu de baixar de tres hores.
Anem a pams:
1.- no recordo una cursa on no hi hagués un quilòmetre mal col.locat (sempre, en totes, n'hi ha algun de mal posat o d'oblidat). Està malament? Molt. Però hi has de comptar. El teu ritme és el teu ritme, l'hauries d'haver mantingut...o no (no sempre prenem les decisions que hauríem de prendre...sobretot en calent).
2.- En els avituallaments duies alguna cosa pròpia? Les begudes isotòniques que ofereixen les organitzacions NO ES PODEN BEURE...els gots són massa amples. Està bé dur un parell de gels a la km.15 i km.30.
3.- Aprofita l'estat de forma actual, que és bo, per a fer una bona marató de primavera. Quan dic una bona, aquesta no pot ser Empúries. A Empúries ves-hi quan vulguis gaudir d'una marató amb bonic paisatge...o quan vulguis fer un bon lloc en la classificació. Però si realment vols baixar de tres hores...Barcelona o Sevilla serien les millors opcions.
4.-Sé que estaràs emprenyat, però quan se't passi ho veuràs d'una altra manera. Ho tens a l'abast de la mà. L'experiència de la Costa Daurada et servirà moltíssim en el futur.
Una abraçada...i a tornar a córrer!!!

Guillem ha dit...

Raúl, tens tota la raó, em vaig ofuscar. Val la pena intentar extraure les conclusions positives, que n'hi han.

Ramon, han passat 2 setmanes i la veritat és que la decepció es relativitza una mica, però hi segueix essent. A mi l'any que vé no m'hi tornaran a veure allà, i molt hauran de canviar les coses per a que els hi torni a donar una oportunitat...

Sebas, amb el tema avituallament, gràcies pel teu consell, a la propera ho tendré en compte, i aquesta propera esperem que pugui ser Barcelona.
Pel que fa al tema quilometratge, som conscient que en moltes curses hi ha Km mal col·locats i ja hi jugo amb això. De sobte passes per un a 15 segons menys del que esperes, i en els 2 següents fas 7 segons més i s'iguala el tema. M'ha passat moltes vegades.
El problema vé quan de l'1 al 20 tots els Km estan avançats (tots són d'uns 960 metres) i vas a un ritme més lent del que creus, i de sobte arribes al 21 i et trobes que portes 3 o 4 minuts més del que creies...
A mi, per falta d'experiència, em costa ser conscient del ritme que estic portant sense servir-me de cap referència, i em vaig fiar de les que tenia.
De totes maneres, tenc clar que se'm va anar el cap i no vaig saber controlar els nervis. Però com tu dius, de tot se n'apren, i esperem que aquesta experiència em serveixi pels entrebancs que segur que em trobaré en el futur!

vredaman ha dit...

Hola, Gillem, moltes gràcies per escriure en el meu blog. He llegit la teva crònica de la marató i m´he quedat impressionat. No et preocupis, tens bons temps en 10km i en mitja marató, segur que t´esperen gran maratons. Paciencia i a per la propera.
Iñaki "Vredaman"

P.D. Si tens interès a compartir la teva propera preparació i resoldre dubtes sobre les enrampades, l´entrenament, o qualsevol altra cosa, no dubtis a passar-te pel nostre fòrum
http://www.elatleta.com/foro/showthread.php?137958-Maratones-Foreros-por-el-mundo-2011.
on seràs benvingut, i et portarem en "volandas" fins a aconseguir els teus somnis.